NEW YORK nam-i diger BIG APPLE

     Gecen gun baktim sevgili Mugemmel’cim New York yolcusu, hemen o an aklima gelenleri mail attim kendisine. Sonra da dedim ki : ona ve gitmeyi dusunenlere hatta gidemeyenlere soyle rehber niteligi tasiyacak guzel bir yazi yazmak istedim...
     Buyurunuz efendim, 2008 in Sevgililer Gunu haftasi New York’ ta olma sansina nail olan  Pollyanna’ dan inciler :)))

     Oncelikle NEW YORK'a neden BIG APPLE deniyor ondan bahsetmek istiyorum :
Jazz muziği ile ugrasan sanatçıların dilinde bu aynı zamanda 'buyuk ikramiyeyi kazanmak' anlamına geliyormus. 1920'li yıllarda 'Big Apple' New York'un takma ismi haline gelmis, cunku burasi o zamanlarda Jazz müziğinin merkezi. Big Apple'da yani New Yorka'ta muzik yapmak ayni zamanda agaçtaki en büyük elmayi kapmakla es anlamliymis. Iste bu sebepten 70'li yıllardan beri de 'Big Apple' New York'un ikinci resmi adı.

     Herzaman hareketli ve kalabalik bu sehre, girdiginiz anda o buyulu atmosfer sizi icine cekiyor. Biranda hizli yuruyen, surekli biryerlere yetismeye calisan New York halkina benziyorsunuz…Zaten kafanizi yukarilara bakmaktan alamiyorsunuz, o kadar cok yuksek bina var ki ! Sehri gezmeye baslamadan once muhakkak elinizde haritaniz ve ayaginizda rahat yuruyus ayakkabilariniz olmali. New York arabayla, otobusle filan degil yuruyerek gerektigi yerde metro’ya binilerek gezilir. Yoksa gezilmis sayilmaz bence :) Ama bu gercegi cogu gezginci bilir. Varsayalim arabayla gezmeye calistiniz her dk park etmeniz gerekir (cok pahali) ve trafik inanilmaz bunaltici, o takim elbiseli hanim ablalar - abiler bile arabayi tercih etmiyor.Kalinacak yer acisindan New York ucuzdan pahaliya herturlu alternatifi sunuyor. Biz gezilecek gorulecek yerlerin cogunun Manhattan’da olmasi sebebiyle, Time Square’ e yakin bir otelde kalmayi tercih ettik .
Ve valizlerimizi birakir birakmaz, attik kendimizi sokaklara…

1.EMPIRE STATE BUILDING :

     New York'un simgesi. 381 metre yüksekliğindeki bu gokdelen 102 katli olup butun sehir ayaklarinizin altinda . Gunduz ve gece birbirinden apayri muhtesem manzaraya sahip. Esim daha once gunduz cikmisti ve gunduzu fotograflama sansi olmustu o yuzden biz gece manzarasini tercih etmek durumunda kaldik. Iyi mi ettik yeni kareler yakalamak acisindan evet ama cooooook soguktu coook fazla disarida durupta o keyfi yasayamadim ben…Hemen hizli bir disari turu yapip, iceride camekanli kisimdan izlemeye ve verilen bilgileri dinlemeye devam ettim.
IMG_0697 




















IMG_0678





















 10241






















2.TIMES SQUARE :

     Broadway, 7. sokak ve 4. cadde’nin kesişiminde yer alan meydandır. Şehrin kalbi diyorlar hic bosuna demiyorlar. Hakikaten isil isil seni senden alabilecek bir mekan…  Tabi o gun sevgililer gunune ozel tasarimi da meydanin ortasina yerlestirmislerdi ve hakikaten cok orjinaldi…


IMG_0729

























1024
























IMG_0733





















3.STATUE of LIBERTY & ELLIS ISLAND :

     Ozgurluk Aniti 1886'da Fransızlar tarafindan politik özgürlüğün ve ülkeler arası dostluğun simgesi olarak Amerika'ya hediye edilmistir. Anıt Özgürlük Adası (Liberty Island) adı verilen adada yer almaktadır. Adaya ulasim feribotlarla saglanmaktadir. Heykele cikmak icin hatri sayilir bir kuyrukta bekleyebiliyorsunuz…Ozgurluk anitina gidenler isterlerse donus yolunda Ellis Island’ i   da ziyaret edebiliyorlar. Birzamanlar Abd’ya gelen gocmenlerin ulkeye giris cikis yaptigi tek yermis. Ve icerisinde gocmen muzesi yeralmaktadirIMG_0810.





















Tabletin uzerinde 4 Temmuz 1776 yazili ve mesale asil orjinal mesalesi degildir. Zaten heykel de aslinda ilk hali degildir.

IMG_0786























IMG_0802





























IMG_0835

























                
Orjinal mesale budur, iceride muze kisminda   sergilenmektedir.    Heykelin ilk orjinal hali de bu olmadigindan o da  belgelerle gosterilmektedir.

IMG_0854






















Burasi da Ellis Island, biz girmeyip baska yerlere gitmeyi tercih edenlerdeniz o yuzden elimizde sadece distan fotografi var …

4. WALL STREET :

      Manhattan’ın güneyinde, bazı finans kuruluşlarının toplandığı ünlü sokaktır. Anliyacaginiz paranin kalbidir burasida :) Amerikan borsası, menkul değer borsaları, vakıf şirketleri, sigorta şirketleri burada toplanmıştır.



5.WORLD TRADE CENTER :

     11 Eylul 2001 olaylarinda yikilan ikiz kuleler diye adlandirilan yer. Biz gittigimizde insaat halindeydi ve 2011’de insaat bitip anit-muze olarak 2012’de acilacak.
Ayni zamanda burayi artik GROUND ZERO olarak adlandiriyorlar.

IMG_0886





















IMG_0890





















IMG_0885





















Bu da oraya gitmek icin yururken karsimiza cikan…Yere bakarakta yurumenin faydalari :))

6.ROCKEFFELER CENTER :

     BU unlu gokdelen, Manhattan’in tam ortasinda yer alir. 70 katli olup, binanın alt katlari alışveriş merkezi, orta ve üst katları ise iş merkezidir. Etrafinda ise BUZ PATENI PISTI yeralmaktadir.

IMG_1022






















7.CENTRAL PARK :

     Central Park tamamen yapay olarak oluşturulan çok buyuk bir parktir. Icinde irili ufakli goller, botanik bahceler, paten pisti, cafe, spor yapabileceginiz uygun alanlar bulunmaktadır. Ayrica parkta belirli zamanlarda sanatsal etkinliklerde yapilmakta. En onemlisi ise parka girdikten sonra aaa burayi su filmde bu filmde gormustum diye soylenip duruyorsunuz. Etrafinda muze severler icin Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History ve Guggenheim Muzeleri var. Bu parki cogunlugun Turk oldugu soylenen faytoncularla da gezmek mumkun ama benim tavsiyem kesinlikle yuruyerek, icinize oksijeni ceke ceke yuruyun ne de olsa uzun saatlerden sonra ilk defa bir parkta yuruyor olacaksiniz New York’ta :)

IMG_1040






















IMG_1054























8. BROADWAY :

     Broadway’siz bir New York dusunulemez bence. Ve neyapip yapmali oralara kadar gitmisken bir Broadway Muzikaline gitmeli… Oyle sandiginiz gibi kocaman salonlar degil.
Bilet satarken onlerden verelim diye israr ediyorlar daha pahali diye ama bence arkadan alirsaniz da cok birsey kaybetmis olmuyorsunuz… Hatta Time Square’in ortasinda ucuz bilet alabileceginiz biryer var once orayi kontrol etmenizde fayda var…
Bizim gittigimiz show CHICAGO idi ve cok iyiydi...

Gittigimiz salon da hepitopu bukadardi !!!
IMG_1015






















 9. MADAME TUSSAUDS MUZESI :

     Dunyanin bircok ulkesinde bulunan unlulerin balmumu muzesin’den birtane de New York’ta var. Herkesi cok iyi benzettikleri soylenemez hatta bazilari cok uyduruktu yani resmen cakmalariydi ama gezmesi ve fotograf cekilmesi cok eglenceliydi…IMG_0929


























En cakma olanlari Paris Hilton ve Shakira idi :))) Oyle degil mi ama :)))

10. AlLISVERIS YERLERI :

New York malumunuz oyle ucuz bir yer degil.

     Derseniz ki ben dunya markalari almak istiyorum o halde yolunu 5th Avenue’ ya cevirmeniz gerekiyor. Yok yok bulabileceginiz butun pahali markalar orada.

     Ama yok ben ucuz soyle hallice birseyler almak istiyorum, o zaman herseyin sahtesini bulabileceginiz China Town sizleri bekliyor. Ilk gittiginizde aman allahim burasi ne igrenc filan oluyorsunuz. Ama taktigini biliyorsaniz bu pazari gezmenin bu demektir ki alisveris cennetine dustunuz. Burada satis yapan kisiler yasak oldugundan iyi mallari ulu orta sergileyemiyorlar, gorunenler vasat seyler. O yuzden ne istediginizi bileceksiniz . Atiyorum Versace cantami istiyorsunuz, gidip sessizce soracaksiniz :))) Hatta yolda birsuru genc size sessizce yaklasip teklifte bulunuyor elindeki markalar icin. Biz tabi ilk bu cocuklardan birine tamam dedik ve aldi bizi acayip bir yere goturdu. Bir uyduruk magaza dusunun, icinde gostermelik 2- 3 canta var, sonra duvarda gizli bir giris var oradan bir kapiya ulasiyorsunuz, sizi birileri iceri aliyor ve bakiyorsunuz merdiven , 1 sn dusunup neyapiyorum ben diyorsunuz ama alisveris sozkonusu olunca gidiyorsunuz ve yine kapi sonra bir aciliyor ki aman allahim gerceginden ayirt edemiyeceginiz butun cantalar cuzdanlar saatler sizin icin bekliyor :))) Coach, YSL, Channel, Gianni Versace, Gucci,DG  daha iste sayamadigim birsuru  pahali marka var …Ve fiyatlari $50 i gecmiyor…Vallahi ben kendime dunya kadar sey aldim o zaman ve hicbirine birsey olmadi da… Cantalarim biraz cok kullanmaktan yiprandi ama olsun,saatlerim tas gibi… Turkiye’ye geldigimde, herkes gercek sanip ay bu cok pahali burada diyordu. Ben de safim ya hemen anlatiyordum ay yok bu sahte sukadar diye. En son hatta kayinvalidem : aman kizim deme sahte diye uyarmisti yazik beni :)))

     Soho ve Little Italy icinde guzel alisveris yerleri var dediler ama ben Cin pazarini gorunce oralardan hic alisveris yapmadim. Yalniz cafe ve restoranlari cok sirindi…

IMG_1036






















IMG_1037























     China Town’daki alisveris cilginligimdan firsat bulupta hic resim cekmemisim orada.

11. AKLIMDA KALANLAR :

*Arzu ederseniz, dizilerin cekildigi mekanlari da gezme sansiniz var.. Biz gitmeyi tercih etmedik dogrusu...

*Hot Dog yemeden donulmez tabi oradan, her adimbasi gorebilirsiniz zaten hot dog arabalarini…Biz de adeti bozmadik yedik 2 ser tane niye mi coook guzeldi cunku :)))
IMG_1018































*Birgun ogleden sonra yine yuruyoruz Manhattan’da, burnuma kokular gelmeye basladi, yok canim dedim kendi kendime sonra dedim ki yok ben bu kokuyu kesinlikle karistirmam nerde olursa olsun tanirim, kafamda 41 tilki donuyor tabi, kocaciga dedim ki yuru bu kokuyu takip edicez, ya ne kokusu sacmalama demeye basladi tabi ve mutlu son oldu…KESTANECI buldum koca New York’ta koklaya koklaya :)))) Ben ki Trukiye’de iken ozel kestanecisi olan hergun 1 kilo alan nasil mutlu oldum yine aldik diyecem 1 kilo ama olmadi olamadi cunku adam bitirmisti kestanelerini azicik 10 tane bisey kalmisti aldik hepsini tabi , ee soruyorum baska yok mu diye soylemedi terbiyesiz adam neolacak.O gun o kadar kokladim o sehri yok bulamadim kestaneci :((( Buarada o gun bugundur de kestane yemiyorum inanairmisiniz :(((Yerime yersiniz artik Turkiye’de yasayanlar….

*Sonra da solugu Turk restaurantinda aldik…O kadar cok var ki, hangisine gidcegimizi sasirdik neyse sonra birinde karar kildik…Ehh guzeldi nediyelim bulmusuz  bunamayalim :)))IMG_0760 
























Gitmeyenler; GITTIM-GORDUM-GEZMIS kadar oldum, diyebilmis olmaniz umuduyla…
Gitmeyi dusunenler; iyi bir rehber oldugunu dusunmus olmaniz umidiyle...
Gitmis olanlar; bir de banim acimdan gorup begenmis olmaniz dilegiyle...

Hepinize bol seyahatli, tatilli guzel bir yil diliyorum.

Buarada bu yazi 2009’ un son uzun yazisidir, keyfini cikarin :))

4 yorum:

lily of the valley dedi ki...

Tüm detayları ile anlatmışsın.Aynen dediğin gibi GITTIM-GORDUM-GEZMIS kadar oldum :)) Şimdiden iyi tatiler ve iyi yıllar.

POLLYANNA dedi ki...

Oh ne mutlu bana canimcim ...

Aslı dedi ki...

Gittim-gördüm-gezmiş kadar oldum:) İnşallah ileriki yıllarda gittim-gezdim-gördüm diyebilirim:)

POLLYANNA dedi ki...

Aslicim, insallah gitme sansin olur...Bu buyulu sehri birkere de senin objektifinden ve dilinden yasamak cok keyifli olur...

Related Posts with Thumbnails